Categories
Bakverk Desserter

Fastelavensboller (fra mormor sin bok)

500 g hvetemel
100 g farin
0,5 ts kardemomme
0,5 ts bakepulver
100 g margarin (romtemperert er best)
50 g gjær
3,5 dl melk

Stekes på 210 grader, i 12-15 minutt. 
Det er egentlig ingen videre instruks i boken, men jeg pleier å gjøre slik;

  1. Rør gjæren ut i melken. Bland så i det tørre og det romtempererte smøret i biter. Hold gjerne igjen litt på hvetemelet, for å justere mengden ettersom deigen mettes/trenger mer.
  2. La deigen få heve under plast, minst 1 time men gjerne nærmere 2 timer.

    Forvarm ovnen til 210 grader.

  3. Del deigen i to deler, gjerne fire deler, og rull en del av gangen til en lang pølse. Del så den lange pølsen i like store biter.
    Rull hver bit til en bolle, og sett på et bakepapirkledd stekebrett.
  4. Etterhev bollene i en 15-30 minutter, gjerne under et kjøkkenhåndkle.
  5. Pensle bollene med ønsket væske. Jeg pleier bruke vann, men du kan bruke melk eller et sammenpisket egg også.
  6. Stek bollene i ca. 12-15 minutter. Følg med! Avhengig av størrelsen på bollene og din egen stekeovn kan det fort bli for mye eller for lite.
Categories
Bakverk Desserter

Vaniljehorn

50 g gjær
3 dl kald melk
0,5 ts salt
1 dl sukker
1 egg
11-12 dl hvetemel
175 g mykt meierismør
1 eske vaniljekrem (piano)

Til pensling (og pynt): Egg, smør og sukker. Eventuelt bare pensle med vann.

  1. Rør gjæren ut i melken. Tilsett salt, sukker, egg og ca. halvparten av melet. Tilsett så smøret i biter.
    Begynn å elt deigen, og tilsett resten av melet underveis til konsistensen blir riktig.
  2. Sett deigen til heving under plast, ca. 1-2 timer.

    Forvarm stekeovnen til 225 grader

  3. Del deigen i fire deler. Kjevle ut til sirkler, og del hver sirkel i 8 snipper.
    Legg ca. en spiseskje med vaniljekrem på hver snipp.
    Rull sammen til horn fra den brede siden. Sett så hornene på bakepapir på en stekeplate, med skjøtet ned.
  4. Etterhev hornene/snippene i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg, eller vann.
  5. Stek hornene midt i ovnen i 8-10 minutter til de er gylne.
    Avkjøl på rist.
    Hvis du ønsker dekorasjon/pynt; Når hornene er avkjølt, smelt smør som du pensler på hornene. Dernest drysser du sukker over, eventuelt dypper hornene i sukker. 
Categories
Middager

Hjemmelaget tomatsuppe

1 stk løk
1 stk gulrot
1 stilk stangselleri
2 fedd hvitløk
0,5 stk chili
2 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater (mutti polpa er utmerket til denne suppen)
0,5 liter grønnsakskraft, eller buljong
2 ss frisk oregano (tørket går fint)
1 ts sukker eller honning
Salt og kvernet pepper

  1. Finhakk løk, gulrot, stangselleri, hvitløk og chili.
  2. Fres løk, gulrot, stangselleri, hvitløk og chili i olivenolje i en kjele i ca. 3 minutter
  3. Ha i tomatpuré, og fres i ytterligere 1 minutt
  4. Ha i grønnsakskraft, knuste tomater og oregano.
  5. La koke i ca. 20 minutter, til alle grønnsakene er møre.
  6. Ta kjelen av platen, og kjør suppen jevn med en stavmikser
  7. Smak til med litt sukker, salt og pepper

    Topp gjerne suppen med f.eks. kokt egg, eller stekt bacon.
    Det smaker også godt med fersk baguette inntil.

Categories
Middager

Trines guacamole (uten tomat)

2 stk modne avokado
0,5 lime, eller ca. 1,5 ss limesaft
1 båt hvitløk
0,5 stk finhakket rød chili
2 ss finhakket frisk koriander (tørket går fint)
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

  1. Del avokado i to, og fjern steinen. Finhakk hvitløk og chili.
  2. Mos alt sammen med gaffel, eventuelt stavmikser.
    Ved å bruke stavmikser vil du få en mykere, jevn konsistens, mens gaffel gir en guacamole med mer biter.
  3. Tilsett limesaft, koriander, salt og pepper. Bland godt.
Categories
Middager

Chili sin carne

2 stk løk
1 stk gulerot
1 stk søtpotet
2 stk rød paprika
1 stk rød chili
4 båter hvitløk
2 ss olje
1-2 ts malt spisskummen
1-2 ts malt koriander
0,5-1 ts chilipulver
2 ts tomatpuré (kan sløyfes)
2 bokser hakkede hermetiske tomater (eldorado sine er gode i denne gryten)
1 boks hermetiske røde bønner (gjerne kidneybønner)
1 boks hermetiske kikerter

Tips; Dette er ca. 4 porsjoner. Lag gjerne en større porsjon om ønskelig, og frys ned. 

  1. Grovhakk løk, gulrot, søtpotet og paprika. Finhakk chili og hvitløk.
  2. Varm oljen i en gryte, og fres grønnsakene til de er blanke og begynner å få farge.
  3. Dryss over krydderet, og la det frese i ca. 1 minutt.
  4. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré, og kok opp. Senk så varmen, og la det småkoke i omtrent 5 minutter.
    Hvis gryten er veldig tykk, så kan det tilsettes litt vann.
  5. Skyll bønner og kikerter, og ha disse i gryten. La det så småkoke i 5-10 minutter til.
    Smak til med salt, pepper og limesaft.
    Serveres med tortillachips og guacamole.
Categories
Julekaker

Trines pepperkaker

450 g smør
3 dl sirup – ca. 375 gram
6 dl sukker
3 dl kremfløte
1,5 ts nellik
1,5 ts ingefær
1,5 ts pepper
6 ts kanel
3 ts bakepulver
ca. 1350 g hvetemel

OBS; Husk at pepperkakedeigen må ligge kjølig en stund før den kjevles ut og stekes, gjerne et døgn eller mer. 

  1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm dette opp på middel varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen, og kjøl noe ned.
  2. Rør i fløten. Flytt blandingen gjerne over til en stor bakebolle. Sikt i krydder, bakepulver og mesteparten av melet. Resten av melet spes på til deigen er jevn og passe fast.
    TIPS; flytt deigen over i en bolle som er dekket med plastfolie, og dekk deigen godt med folien. Eventuelt putt deigen i en brødpose. Dette vil gjøre det lettere å få ut deigen når den har ligget kaldt.

    La stå kjølig til neste dag, eller lengre. 

  3. Sett stekeovnen på 175 grader
  4. Elt deigen i litt mel på bordet, og kjevle den ut (pass på at den ikke er for tykk). Stikk ut forskjellige figurer.
  5. Stek figurene i 9-10 minutter (hvis figurene er for tjukke vil det ta lengre tid). Avkjøl på rist.

    OBS! Hvis du skal henge opp figurene, så er det viktig å stikke ut et hull til bånd/snor før steking.