Categories
Julekaker Kaker

Kransekake

Kransekake

500g mandler
500g melis
ca 2 – 3 eggehviter

Glasur
100g melis
eggehvite

smør ringene til kransekakeformen.
strø dem med semulegryn.
skåld mandlene flere dager før de skal males. Ha dem til tørk i et klede eller en tøypose.
Mal mandlene. Bland dem med knust og siktet melis. Arbeid mandelmassen med eggehvite til den
blir sammenhengende og jevn, men arbeid ikke for meget. Blir deigen overarbeidet har oljen lett
for å flyte ut og deigen blir kort. Trykk deigen gjennom sprut og legg ringene i smurte og strødde
kransekakeformer. Stek kransekake ved svak varme, ca 150 grader i ca 20 minutter. La kransekakeringene
bli litt kalde før en tar dem ut av formene. De løsner lett hvis en gir formene et lite trykk.

Glasur
Knus og sikt melisen. Bland den godt med eggehvite til en tykk glasur. Fyll glasuren i små kremmerhus
av papir. Klipp et lite hull i spissen av kremmerhuset. Sprøyt glasuren jevnt på ringene. Legg kransekakeringene
oppå hverandre så de danner et tårn. Fest dem med karamell. Pynt kransesken med marsipanroser, marsipanfrukter
og blader, eller konfekt.

Categories
Julekaker

Ronneby Pepperkaker

Ronneby Pepperkaker

Vi har normal droppet pottaske, appelsin og sitronskal.

250 – 300 stk
(med appelsin eller sitronsmak)
250g sukker (3dl)
250g sirup
1 dl vann eller sterk kaffe
2 ts pepper
300g smør
0,5 ts nellik
1,5 ts ingefær
(1,5 – 2 ss kanel)
2-3 ss finhakket syltet appelsinskall eller
2ss finrevet sitronskall eller 1ss pulverisert
pomeransskall
1ss pottaske
850g hvetemel (1,7L)

Kok opp sukker, sirup, vann eller kaffe og krydderier. Legg smøret i an
bolle. Hell sukkerblandingen over smøret og rør helt til alt er kaldt og porøst.
Finhakk appelsinskallet eller riv sitronskallet og ha det i. Bland potteasken
med litt vann, tilsett mesteparten av melet og arbeid det inn i deigen. Bruk
resten til utbakingen. Legg deigen på bekebordet og elt den til den er smidig.
La den hvile til neste dag eller i flere dager. Dekk godt over deigen.

Kna da deigen igjen til den er smidig.
Kjevl den ut meget tyntog stikk ut kaker med rundt eller riflet mål.
legg kakene på smurte plater og pensle dem med vann like før de settes i ovnen.
Stek kakene i varm oven (200 grader) og la dem bli kalde på platen.

MERK! Deigen kan ligge i flere uker og bakes ut etter hvert som en har bruk for den!

Categories
Desserter Kaker

Banankake, mandelkake m/sjokofyll (Høydal)

Du trenger: 

200g mandler (males)

200g sukker (males)

1 ts bakepulver (males)

4 eggehviter (stivpiskes)

Stekes i stekeovn på 180 grader i 30 – 35 min.

Fyll: 

4 Eggeplommer

1/2 pl kokesjokolade

1 dl melk

2-3 ss sukker

Kokes opp ved svak varme, omrøres hele tiden.

La fyllet bli kaldt før det has på bunnen.

Skjær banan i skiver og ha oppå fyllen.

Krem: 

3-4 dl fløte

Piskes til krem og has på toppen.

 

Categories
Bakverk Kaker

Butterkake med vanilje og kanel

Bakes i langpanne og brytes fra hverandre når de er nybakt.

Du trenger:

3 dl melk

1/3 pk. gjær

1/2 ts malt kardemomme

3/4 dl sukker

1 egg

8-9 dl hvetemel

125g mykt smør

1/4 ts salt

Fyll:

150g mykt smør

1 dl sukker

1 ss malt kanel

1 1/2 dl vaniljekrem

Pensling:

1 egg

Glasur:

2 dl melis

1 ss vann

  1. Varm melken til den er 20 – 22 grader. smuldre gjæren i en bolle og hell over melken og rør til gjæren er oppløst.
  2. rør i kardemomme, sukker, egg og det meste av melet. tilsett smøret i terninger. Tilsett resten av melet, men hold av litt som spares til utbakingen. Arbeid deigen sammen til den er smidig og blank. tilsett saltet og arbeid deigen sammen i ytterligere noen minutter til. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca 1. time.
  3. Fyll: rør sammen smør, sukker og kanel.
  4. kjevle ut deigen til et rektangel, ca 60×30 cm. Bre på fyllet og tull deigen sammen fra langsiden. Skjær rullen i 15 biter og legg dem i en liten langpanne, ca 25×40 cm, kledd med bakepapir. La dem heve under et kjøkkenhåndkle i 30-40 minutter.
  5. Sett ovnen på 200 grader.
  6. Ha vaniljekremen i en kakesprøyte og sprøyt litt inn i hver bolle. Pensle med sammenpisket egg. Stek nederst i ovnen i 25 minutter. avkjøl kaken.
  7. Glasur: Bland melisen med vannet litt etter litt. Rør til en glatt glasur og ringle den over kaken.

Skal du ha stort selskap kan du fint doble oppskriften. 

Categories
Kaker

PAVLOVA

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Pavlovakaken er florlett, sprø og smelter i munnen. En suksess i hvert selskap og er en 17. mai-kake som er enkel å lage. Pavola tar over 1 time å lage, og kategoriseres som enkel.

 

 

Slik gjør du:

DU TRENGER: EGGEHVITER, SALT,SUKKER, MAISSTIVELSE (MAIZENA), HVITVINSEDDIK, MELK, EGGEPLOMMER, GELATINPLATER, KREMFLØTE, JORDBÆR,BRINGEBÆR, BJØRNEBÆR OG BLÅBÆR. 
  1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
  2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  3. Sikt maisenna og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
  4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
  5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
  6. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisenna til eggekrem i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
  7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
  8. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
  9. Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.
Vil du ha en Pavlova langpanne bør du lage den av 6 eggehviter.